Zoeken naar een netwerk voor vrouwen of een gemengd netwerk

Tik hierboven een plaatsnaam in of een deel van de naam van het netwerk dat je zoekt. Of zoek via de zoekstructuur hieronder.

De praktijk

Wat moet je absoluut niet doen tijdens bijeenkomsten waar je wilt netwerken?

En wat zijn goede tips?

Do’s

Onderhoud je contacten, maar blijf niet te lang plakken. Je bent er immers ook om nieuwe contacten op te doen.

Vind je het lastig om zomaar op een wildvreemde af te stappen, oefen thuis dan wat openingsvragen. Maar wat je ook kunt doen is van te voren een deelenemerslijst opvragen. Zoek dan op de lijst naar voor interessante contacten. Spoor ze op op LinkedIn, bekijk de foto’s goed, en zoek dan diegenen op (eventueel met hulp van de organisator van het evnement). Je kunt dan meteen aanhaken wat op wat diegene doet en waarom jij dat interessant vind.

Een goede netwerkrelatie is gebasseerd op wederwijds vertrouwen. Wees open en eerlijk. En voel je geen klik met iemand, beeindig dan het gesprek en zoek een nieuw contact.

Verzamel visitekaartjes en verwerk ze in jouw eigen systeem. Er zijn diverse systemenen waarin je ze digitaal kunt opbergen en weer goed kunt terugvinden. Je visitekaartjes in een bakje doen is heel ouderwets!

Bij netwerken gaat het ook om de lange termijn. Misschien kun je nu nog niets met een contact, over een jaar blijk je ineens een vraag te hebben waar ze je mee kan helpen.

Don’ts

Doen alsof je interesse in de ander hebt.

Kom alleen maar halen. Netwerken is geven en nemen. Een van de beste netwerkers die ik ken, een succesvolle zakenvrouw met verschillende bedrijven, zegt altijd: “Als je iets geeft komt het altijd bij je terug”. Netwerken start altijd met geven. Vraag je dus af wat je te geven hebt.

Roddelen over anderen. Ook dat valt onder ‘als je iets geeft komt het bij terug’! Vermijd sowieso praten over anderen. Stel liever vragen. Je gesprekspartner is interessant genoeg.

Stap met je kaartje in de hand op iemand af. Dat staat pas echt stom!

Praat niet te lang over jezelf maar toon interesse in de ander.

Contacten onderhouden

Bedank mensen die iets voor je hebben gedaan de volgende dag nog even met een mailtje, en vertel wat je eraan gehad hebt.

Waardeer het als je van iemand een tip krijgt, ook al kun je er zelf niets mee. Misschien kun je een ander er blij mee maken. Vertel dat ook aan je relatie.

Ga regelmatig naar netwerkbijenkomsten. Want persoonlijk contact werkt het beste.Je relaties moeten je vaak zien. Pas dan sta je voor op hun netvlies als ze een vraag hebben waar jij bij kunt helpen.