Zoeken naar een netwerk voor vrouwen of een gemengd netwerk

Tik hierboven een plaatsnaam in of een deel van de naam van het netwerk dat je zoekt. Of zoek via de zoekstructuur hieronder.

De kunst van het netwerken

Wat wel en wat niet te doen?

Bij succesvol netwerken staat wederzijds vertrouwen centraal. Beide partijen moeten voldoende in elkaar geloven om samen te werken en vertrouwen is daarbij essentieel. Hier worden een aantal do’s and don’ts genoemd om de kans op succes tijdens het netwerken te vergroten.

DO’S

Een goed gesprek voeren kan soms heel moeilijk zijn, dit kan bijvoorbeeld komen omdat het gesprek stil valt of omdat het niet goed klikt met de gesprekspartner. Om zeker te zijn van een goed gesprek moet je de volgende dingen doen:

Wees eerlijk. Immers, eerlijk duurt het langst. Houd je er niet van om je telefoonnummer aan iemand te geven, doe dit dan niet. Als je eerlijk bent dan ben je vaak het meest op je gemak en daardoor krijg  je een natuurlijke en betrouwbare uitstraling. Verder: lieg of overdrijf nooit over de grote van het bedrijf of andere zaken die betrekking op jou hebben. Een langdurige netwerkrelatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Wees open en oprecht in je interesse in anderen: verborgen agenda’s worden zo ontdekt.

Spreek mensen aan. Sommige mensen hebben moeite om op andere mensen af te stappen. Onzekerheden zijn vaak: ‘Hoe begin ik een gesprek’ of ‘Straks wil hij/zij niet met mij praten’. Toch is het goed om op mensen af te stappen. Het eerste stapje kan lastig zijn, maar vaak vordert het gesprek op een natuurlijke manier. Vind je het echt heel vervelend om mensen aan te spreken ga dan naar een evenement waarbij dit niet nodig is.

Netwerk voornamelijk met mensen waar je het goed mee kunt vinden. Vertrouwen ontstaat  immers sneller bij mensen die je mag.

Kleed je naar de gelegenheid. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet, de eerste indruk is immers erg belangrijk.

Zorg dat je een goede naam hebt en houdt. Verwijs geen mensen door naar iemand uit je netwerk waarvan je twijfelt over zijn/haar capaciteiten.

Denk op de lange termijn. Je kunt niet in de toekomst te kijken, mogelijk is een oninteressant contact over een jaar ineens goud waard.

Waardeer een tip. Waardeer het als je een tip krijgt van een contact. Ook als je er zelf niets mee kunt. Soms kun je ze doorspelen aan iemand anders uit je netwerk. Zeg dit ook tegen de tipgever: ‘Ik weet niet hoe dit voor mij uitpakt, maar een relatie van me zou er wel wat aan kunnen hebben. Is het goed dat ik de tip doorgeef?

Plan de gesprekken met je contacten efficiënt. Besteed ongeveer vijf minuten aan iedere bekende. Te lang praten is vaak onnodig en haalt de productiviteit uit het gesprek. Contact korter dan vijf minuten komt onbeleefd over en de kans bestaat dat je belangrijke informatie vergeet.

Wees gestructureerd. Verzamel visitekaartjes en berg ze systematisch op. Schrijf op het kaartje waar je diegene hebt ontmoet en wat jullie eventueel voor elkaar kunnen betekenen. Bij enkel vermelding van initialen is het verstandig de voornaam voluit te schrijven. Namen goed aan gezichten koppelen!

Wees attent, laat ook eens iets van je horen als je ze niet nodig hebt. Stuur bijvoorbeeld een verjaardagskaartje. Bij speciale gebeurtenissen als het krijgen van een kind of een bruiloft, werkt een origineel bedrijfskado altijd positief.

Geen bericht is slecht bericht. Als je verhindert of afwezig bent, meld dit dan aan je contacten. Zo houd je ze warm en weten ze waar ze aan toe zijn.

 

DONT’S

Naast de dingen die je absoluut wel moet doen, zijn er ook een aantal dingen die je absoluut niet moet doen.

Doe niet alsof. Doe niet alsof je in iemand geïnteresseerd bent als dit niet zo is. Hier prikken ervaren netwerkers en professionals zo doorheen en dat schaadt het vertrouwen.

Verwacht niet dat anderen je meteen zullen helpen. Netwerken is meer het uitgooien van visjes. Wordt er niet gehapt: ook goed (en wie weet wat iemand later nog met jouw vragen doet.)

Wil niet teveel. Netwerken is een kwestie van geven en nemen en overenthousiasme schrikt mensen af.

Concentreer je niet teveel op de opdracht, maar op de relatie. Ga niet alleen naar een netwerkevenement met het idee dat je er veel opdrachten uit kunt halen. Als je deze insteek hebt, dan zien mensen je al snel als een profiteur. Investeer in een (langdurig) contact, hier haal je op den duur vaak meer winst uit en je zult zien dat de gesprekken natuurlijker verlopen.

Wees subtiel. Stap niet met je kaartje in de hand op iemand af en bel niet de volgende dag gelijk om 09.05 uur je nieuwe contact op.

Roddel niet. Negatieve uitspraken over anderen komen altijd als een boemerang naar je terug. Praat alleen over zaken die voor jou en je gesprekspartner relevant zijn en probeer anderen daar buiten te laten.

Praat niet te lang over jezelf. Dat staat ongeïnteresseerd en het is nuttiger uit te zoeken wat de ander voor jou kan betekenen.

Laat je contacten niet verwateren. Mensen doen veel voor iemand met wie ze een goed contact hebben opgebouwd. Laat daarom bestaand contacten niet verwateren! Houd contact!

(Bron: MKBservicedesk)